Elavfall innehåller farliga komponenter

Elavfall

Elavfall innehåller ofta tungmetaller, bromerade flamskyddsmedel och andra ämnen som är farliga för både människor och miljön. Dessutom finns det många metaller i elavfallet som kan återvinnas i nya produkter. Då kan energikrävande och miljöförstörande brytning och anrikning av nya metaller minskas.

Vad är elavfall?

Elavfall är alla trasiga elektriska apparater, stora som små, oavsett om de har drivits med elsladd eller batteri. På återvinningscentralen sorterar du dem som:

  • Kylar och frysar
  • Övriga vitvaror (spisar, tvättmaskiner, diskmaskiner, torktumlare med mera)
  • Elektronik och elektriska apparater (tv, radio, datorer, mobiltelefoner, hushållsmaskiner, rakapparater med mera)
  • Lysrör 60 cm och längre
  • Lampor (glödlampor, lågenergilampor, halogenlampor, LED-lampor, lysrör kortare 60 cm med mera)

Få hjälp med din sortering i Sorteringsguiden.

Var lämnar man elavfall?

Lämna ditt elavfall kostnadsfritt på en bemannad återvinningscentral. De finns i Snårarp, Tollarp, Åhus, Arkelstorp och Degeberga. Vi kan också hämta elavfall hos dig mot en hämtningsavgift.

Bor du i hyreshus eller bostadsrättsförening kan din hyresvärd eller förening ha ordnat med särskilda insamlingsbehållare där du bor.

Även Elektronikåtervinning i Sverige tar emot elektronikavfall kostnadsfritt. De har för närvarande en insamlingsplats i kommunen och det är hos Elgiganten på Herr Ivars väg 2 i Härlöv, Kristianstad. Deras övriga insamlingsplatser hittar du här.