Vanliga frågor om matavfall

Kaffesump och kaffefilter sorteras som matavfall.

Påsen bör bytas minst två gånger i veckan även om den inte fyllts. Den ska inte fyllas mer än till 3/4-delar och det är viktigt att du viker ihop påsen ordentligt innan du placerar den i kärlet.

De bruna papperspåsarna till matavfall ingår i ditt renhållningsabonnemang. Om du bor i villa kan du klämma en tom matavfallspåse i locket på ditt matavfallskärl, så får du nya påsar utlämnade i samband med tömning av ditt kärl. Är de helt slut kan du hämta nya hos oss. Om du bor i lägenhet ska din hyresvärd tillhandahålla påsar.

Låt alltid avfallet bli så torrt som möjligt. Vik ihop påsen noga så att avfallet inte rinner ut. Påsen kan stå några minuter utomhus innan du lägger den i kärlet så att ytan på påsen blir kall. Det förhindrar bildning av kondens som sedan fryser. Lägg påsen i kärlet så att den inte kilar fast mot kanten av kärlet.

Nej. Det beror på limmet som används i påsarna. Limmet i matavfallspåsarna är ett stärkelsebaserat lim som bryts ned i rötningsprocessen, vilket inte ett vanligt lim gör.

Nej, tuggummi, snus och fimpar ska sorteras som brännbart avfall.

Ja, att matavfallet luktar illa eller är mögligt kan naturligtvis vara obehagligt, men det påverkar inte själva biogasframställningen.

Låt vått matavfall rinna av innan det läggs i påsarna. Vik alltid matavfallspåsarna ordentligt. Rinner matavfallet kan det klibba fast och stanna kvar när kärlet töms.

Låt inte kärlet stå i direkt sol. Har lukten satt sig kan du rengöra kärlet med såpa eller diskmedel. Luktar det väldigt mycket kan du skvätta lite ättika i botten på kärlet – det kan ta bort en del av lukten. Har du fått räkskal eller kräftrester kan du skölja det i kallt vatten och linda in i tidningspapper innan du lägger det i påsen.

Låt matavfallet rinna av i diskhon innan du lägger det i påsen. Du kan också lägga lite hushållspapper i botten på påsen. Påsen måste stå luftigt. Om du använder den gröna påshållaren som du har fått från oss så cirkulerar luften runtomkring och avfallet torkar, vilket också hindrar dålig lukt.

Vi har sammanställt en lista på några enkla saker som du kan börja med, läs den här!