Var matsmart

Kristianstadsborna sorterar ut ca 6 000 ton matavfall varje år men varje år slänger en tvåbarnsfamilj mat för ungefär
6 000 kr.

Så här hjälper du till att minska matsvinnet:

  • Välj varor med kortare bäst före-datum så att butikerna inte behöver kasta dem
  • Välj inte bort fula frukter och grönsaker (de smakar fortfarande precis lika gott!)
  • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken åt gången
  • Orkar du inte äta upp maten på restaurangen? Be om en doggybag
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frysIngen-vill-ju-vara-en-sopa-4
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp
  • Förvara maten rätt så den håller längre, ta tempen i kylen. Olika sorters livsmedel ska förvaras i olika temperaturer, och kylskåp är kallare på vissa ställen. Sätt in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C
  • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C
  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med
  • Ta hand om rester – använd dem i en ny maträtt, frys in eller gör en plockmåltid (recept på matrester finns snart i vår restkokbok)
  • Titta, lukta och smaka! Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passeras. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper. Kostråden kan du läsa på Livsmedelsverkets webbplats.